Pepernoten bakken 

Natuurlijk mogen pepernoten niet ontbreken op het Heerlijk Avondje. Het strooigoed van Zwarte Pieten bestaat uit pepernoten aangevuld met ander snoepgoed. Je kunt thuis ook kant en klare pepernoten of strooigoed bestellen, maar zelf maken is nog lekkerder en nog leuk om te doen bovendien!

Recept pepernoten
(Officieël zijn dit kruidnoten maar de benamingen worden tegenwoordig vaak door elkaar gebruikt)


Ingrediënten 
150 g. ongezouten roomboter

125 g. donkere basterdsuiker

2 eetlepel speculaaskruiden

250 g. zelfrijzend bakmeel

½ theelepel zout

4 eetlepels halfvolle melk

 

Overige benodigdheden: Oven, bakplaat en bakpapier


Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Kneed de roomboter, suiker, speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar. Voeg daarna lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Maak hiervan 4 lange rollen van elk 1 cm dik. Snijd de rollen weer in stukjes van 1 cm en rol elk stukje tot een balletje. Verdeel de balletjes in twee porties. Leg de eerste portie op de met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.
  • Bak de balletjes, je pepernoten, in de oven in ca. 15 min. gaar en lichtbruin. Neem uit de oven en laat in 15 min. helemaal afkoelen. Bak daarna de tweede portie. 

Je kunt de pepernoten 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar in een afgesloten trommel.

Variant met chocolade


Ingrediënten

250 g. zelfrijzend bakmeel

3 eetlepels speculaaskruiden

½ theelepel zout

200 g. keukenstroop in pot

100 g. ongezouten roomboter

200 g. pure chocolade 72%


Overige benodigdheden: Oven, bakplaat en bakpapier


Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 170°C
  • Zeef het bakmeel boven een kom. Meng de speculaaskruiden en het zout erdoor. Voeg de stroop en boter in blokjes toe en kneed tot een samenhangende deegbal. Pak in met vershoudfolie en leg 30 min. in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en vorm daar 4 rollen van 1 cm dik van. Snijd de rollen in stukjes van 1 cm en rol elk stukje tot een balletje. Leg de balletjes, je pepernoten, op een met bakpapier beklede bakplaat, druk licht aan en bak ca. 12 min. in de oven. Laat helemaal afkoelen.
  • Snijd de chocolade in stukjes en doe in een pan of vuurvaste kom. Hang de kom in een grotere pan met kokend water en laat smelten (au bain-marie). Leg de kruidnoten op een vork, doop ze in de chocolade en leg ze op bakpapier tot de chocolade hard is geworden.